De flesta av oss måste någon gång i våra liv välja yrke. Till det hör att vi ofta måste välja utbildning, vi måste ställa oss själva några tuffa frågor och besvara dem. Det som ställde till det för mig, och gjorde detta valet svårare än det kunde varit, var idén om att vi måste ha ett arbete vi brinner för. Och att vi måste ha ett jobb vi älskar, ett kall, en passion. Tyvärr var de flesta av mina kall här i livet inte särskilt lämpade för arbetsmarknaden. Det var ett problem. Visst hade jag ett flertal intressen som kunde omsättas till ett arbete, men jag var på inget sätt säker. Jag såg mig själv i ett flertal yrken, och inget av dem verkade passa mig perfekt – det var alltid något som saknades.

Därmed uppkom frågan: “Vad ska jag egentligen göra?”

Jag är säker på att det finns otaliga människor där ute som idag går igenom samma kval och lidanden som jag gjorde. Med den här bloggen vill jag underlätta för er lite och visa vad jag gjorde för att komma till rätta med mina problem. Jag själv valde i slutändan att läsa juridik, vilket jag aldrig ångrat. Det har inte varit någon dröm, men det har inte heller varit en pina. Snarare har det varit uppfriskande, annorlunda och helt utanför min bekvämlighetszon.

Mitt första tips är följande: Ta det inte för seriöst! Visst, vi ska arbeta under en lång tid, och vår utbildning kommer med största sannolikhet att färga resten av vårt arbetsliv – MEN – när det kommer till kritan är ett arbete inte mer än ett arbete. Bara för att vi inte lyckades välja det mest optimala yrket betyder inte det att våra liv måste vara förstörda. Med ett arbete kan vi faktiskt skapa en mycket givande FRITID – och det finns SÅ MYCKET annat i livet. När vi väl är ute i arbetslivet handlar många, många jobb om att vidhålla och utveckla personliga relationer. Det är således inte av den största vikten att valet blir rätt. I slutändan kan vi alltid byta riktning. Därav mitt tips – låt inte stress och ångest inför att välja fel hindra dig från att välja överhuvudtaget då det senare är ett säkert sätt att leva om man inte vill nå någonvart överhuvudtaget.

Mitt andra tips är följande: Strunta över att försöka komma på vad du älskar – gör vad du är bra på och vad som passar dig i stället! Några kanske vet vad de älskar, de har sina passioner, men för många andra, jag själv inräknad, medför tanken på de flesta yrkesvägar inte några upphettade kinder eller ökad puls. Att försöka hitta sin passion under sådana omständigheter skapar bara onödig stress. I stället för att leta efter vad jag tycker om, föreslår jag att du etablerar vad du är bra på. Vad är dina färdigheter? Vad är dina styrkor? Vad är dina svagheter? Enligt min egen ödmjuka mening är ett arbete lite som en relation. I börja kan det hetta till och en förälskelse blomstra, men i det långa loppet är det inte kärleken som är avgörande, utan hur de två personerna fungerar tillsammans. Är de förenliga eller inte? Det är samma med yrken. Jag själv gillar att läsa, tycker om att sortera information och att tänka systematiskt. Därför är jag väl lämpad att arbeta som jurist. Någon annan tycker om att röra på sig, är fysiskt uthållig och är bra på att hantera sin kropp. Kanske den personen hade passat som målare? Det handlar således om att lära känna oss själva för vilka vi är här och nu, i stället för att försöka tillskapa någon artificiell passion, bara för att få oss att känna oss säkrare med vårt val.

Mitt tredje tips är följande: Pröva på så mycket som möjligt och var inte rädd för att ta ut svängarna! Jag personligen prövade inte på särskilt många yrken innan jag väl gjorde mitt val. Det är däremot något jag skulle föreslå dem som känner sig tvehågsna, för det finns otroliga mängder yrken – och det går inte alltid att veta i förväg om något skulle passa för oss eller inte. Jag trodde aldrig att jag tyckte om trähantverk, men efter att jag fick pröva på finsnickerier under en 40 veckor lång kurs, ändrade jag min inställning helt och hållet. Kursen gav mig möjlighet att pröva på att snickra, och det var något helt annat än vad jag trodde det skulle vara. Jag tyckte verkligen om det, även om jag kanske inte var så bra på det alltid! Med det vill jag ha sagt att det verkligen kan löna sig att pröva på något som ligger bortom det vi tidigare övervägt. Kanske vi passar för något helt annat än vad vi trott?

Mitt fjärde tips är följande: Läs på och undersök vad det finns för möjligheter! Jo, den som inte vet, han kan inte heller göra ett informerat val. Flera gånger har jag först i efterhand upptäckt att det funnits ett bättre alternativ, och andra gånger har jag hittat och valt det bättre alternativet, allt på grund av att ny information kommit in i min verklighet. Och oftast kommer inte informationen av sig självt, utan vi måste anstränga oss och läsa på. Det är emellertid mödan värd. Genom att läsa, undersöka och ta del av ny information kan vi expandera, se mer och förstå mer. Skulle jag ens ha kunnat överväga att studera juridik såtillvida jag inte tagit reda på vad utbildningen handlade om och vad den ledde till? Nej, knappast. Och det går inte att förlita sig på att människorna i vår omvärld har den informationen, utan vi måste aktivit se till att skaffa oss den. Därav vikten att läsa och undersöka.

Jag hoppas att dessa råden ska vara behjälpliga.