Välj en sida

Har Coronapandemin skapat en ekonomisk kris, eller har den bara tydliggjort problemen som redan fanns?

Min stora fråga är varför vi inte kan skapa ett ekonomiskt system som är robust och som klarar av kriser och akuta situationer utan att vara nära på att kollapsa. Går det ens att skapa ett sådant ekonomiskt system?

Min spontana tanke är att, ja, det borde gå att skapa ett sådant system. Varför skulle vi inte kunna det? Om vi har klarat att åka till månen bör vi ju klara att komma överens med varandra om hur vi ska använda våra resurser på ett smart sätt när en kris uppstår. Problemet som jag ser det i dagsläget är att vi saknar sådana överenskommelser. I stället har vi ett tyst avtal som består av att alla samtidigt ska försöka konkurrera med varandra och skapa mer tillväxt. Det är det som kallas kapitalism, vilket tydligen ska vara mycket bra och det enda vettiga sättet att styra ekonomin på. För tydligen ska alla andra sätt vara dömda att misslyckas, vilket är ett märkligt ställningstagande med tanke på att vi i princip endast prövat två sätt, kapitalism och kommunism och sedan någonting däremellan. Hur kan vi då veta att kapitalism är så bra?

Det stora problemet med kapitalism är att pengar hamnar i förgrunden. Och i kriser då vi kan förvänta oss att vi sannolikt behöver ge utan att förvänta oss något direkt i utbyte annat än vår omedelbara säkerhet, då sviker kapitalismen, eftersom det inte finns någon principiell övertygelse som driver institutionerna annat än viljan att tjäna pengar. I kriser finns det ganska sällan några pengar att tjäna – och då plötsligt står vi med en fallande ekonomi. Men betänk nu att våra företag, våra arbetare, vårt sätt att leva inte varit styrt av den här viljan att tjäna pengar eller att konsumera, utan av något djupare, en vilja att ge och skapa ett bättre liv för alla. Vad hade hänt om det varit vår drivkraft? En kris hade inte varit några problem. Eftersom pengarna inte står i vägen skulle vi hantera situationen utan att fundera över hur mycket eller lite något kostar.

Jag tror att vi alla blivit vana vid en ekonomi och värld som fungerar lite halvdant. Vi har accepterat att det hela då och då bara brakar samman och att det tydligen måste vara så. Och att vi då får stå och plocka upp spillrorna av våra liv för att börja bygga upp allt från början. Det behöver inte vara på det viset. Tänk om vi hade haft samma standard med vår flygtrafik. Tänk om flygbolagen svarat att ”Jo, vi vet att den är modellen kraschar ibland, men vafan kan vi göra? Ska du med eller inte?”.

Det är vi som bestämmer hur vi vill ha det och det är hög tid att pröva något nytt som faktiskt fungerar och kan stå pall när ”shit happens”. Låt oss ta död på den där osynliga handen och skapa några klara principer för vad som egentligen ska styra vår ekonomi och i slutändan var vardag.